Betaalbaar wonen

Een dak boven je hoofd is een grondrecht. Maar we zitten midden in een wooncrisis waarin dat grondrecht lang niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Datzelfde geldt voor een stabiel inkomen, iets wat nodig is om mee te kunnen doen in de samenleving. De wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn enorm, waardoor starters en mensen met lage inkomens nauwelijks aan een woning kunnen komen. Huurwoningen in de vrije sector zijn onbetaalbaar. De enorme stijging van de energieprijzen en huizenprijzen zorgen voor onzekere tijden. Het aantal dakloze mensen in Nederland is in tien jaar tijd verdubbeld. Het mag duidelijk zijn, het is tijd voor actie: PvdA-GroenLinks Best gaat veel meer betaalbare woningen bouwen en zorgt dat iedereen mee kan blijven doen.
  1. Alle nieuwbouw bestaat uit 40% sociale huur- of betaalbare  koopwoningen en we stimuleren vormen van flexwonen/ ‘tiny Houses’.  We bouwen vooral voor jongvolwassenen en ouderen. 
  2. We voeren zelfbewoningsplicht in voor alle nieuwbouwwoningen  gedurende 5 jaar. 
  3. We voeren zelfbewoningsplicht in voor bestaande woningen in  daartoe aan te wijzen wijken. Opkoping door beleggers maken we  onmogelijk. 
  4. PvdA-GL steunt de instandhouding van de startersleningen. De  starterslening moet meer bekendheid krijgen en tenminste tot de NHG norm gaan. 
  5. We stimuleren het omvormen van leegstaande bedrijfs- en  kantoorpanden tot woningen. 
  6. De PvdA-GL is tegen de verkoop van sociale woningen.
  7. We verminderen de regeldruk van de gemeente om bouwinitiatieven  makkelijker van de grond te laten komen. 
  8. Om de doorstroming in woningen te vergroten voert de gemeente een  doelgroepenbeleid *1 in. 
  9. De gemeente stelt een geactualiseerde woonzorgvisie op in  samenwerking met zorgpartijen en woningcorporaties. In die  woonzorgvisie is ook ruimte voor alternatieve woonvormen zoals  coöperatie, woon-zorgclusters en woongroepen.  

*1 Met een doelgroepenverordening kan een gemeente regels vastleggen over  bouwen en behouden van betaalbare huur- en koopwoningen. Met deze  verordening gaan de woningen ook echt naar de doelgroep waar ze voor bedoeld zijn. Zo kunnen bijvoorbeeld hoge inkomens de lage- en middeninkomens niet  verdringen bij betaalbare woningen.