2 oktober 2013

Bij de kapper: gedachtenspinsels

“Ik mis je stukjes in Groeiend Best.” Dat was ongeveer het eerste dat Erna vertelde toen ik haar om negen uur in de morgen trof bij onze Bestse kapper.

“Druk, druk, druk” was mijn reactie. Toen ik daarna met de verf in mijn haar zat te wachten op het uiteindelijke resultaat, realiseerde ik me dat ‘druk, druk, druk’ een onzinnige reactie was. Ik pakte de pen, dronk een kopje koffie en terwijl de wekker de inwerktijd van de verf in de gaten hield, ontstond deze brief uit de raad.

 

Iedere dag heeft 24 uur en ieder mens beslist zelf hoe hij die besteedt. Het gaat er niet om of je het druk hebt of niet het gaat erom welke keuzes je maakt. Besteed ik twee uur aan het lezen van een krant of aan televisie kijken. Aan een wandeling naar het dorp of aan een telefoongesprek met mijn dochter. Het gaat allemaal om keuzes.

 

Kiezen in tijden van schaarste

Precies hetzelfde geldt voor de besteding van geld. Keuzes maken. Zowel privé als in de gemeente Best. Kiezen we voor een kunststof grasveld voor een voetbalclub, kiezen we voor en flitsfiestpad of kiezen we voor een initiatief als de Culturele Hotspot? Ik kies voor het laatste. Ik geloof in de kracht van sociale netwerken en denk dat Bestenaren daar blijer van worden dan van fysieke voorzieningen die worden aangelegd. Natuurlijk zouden we het liefst alles willen maar we moeten kiezen in deze tijden van schaarste. Vraag een willekeurig persoon wat hij belangrijk vindt in het leven. Negen van de tien keer zal het antwoord gaan over de relaties en contacten die hij heeft of juist mist. Ik heb nog nooit iemand gehoord die vertelde dat hij gelukkig werd van de nieuwe eettafel of auto die hij gekocht had maar wel dat de goede contacten met buren, vrienden of familie daaraan een bijdrage leveren.

 

Gedachtenspinsels

Terwijl het haar van Erna al weer piekfijn in orde is en zij afscheid neemt, moet ik nog even wachten op het uiteindelijke resultaat. Ik besef dat ik me gelukkig mag prijzen met een groot en krachtig sociaal netwerk. Ik wens dat iedereen toe. Juist om daar een beetje bij te helpen zou een ontmoetingsplaats als de Culturele Hotspot in Best een belangrijke bijdrage kunnen leveren. We zullen ons daarvoor inzetten als PvdA. Terwijl ik hierover nadenk, zegt de kapper dat zijn werk erop zit. Het afgelopen uur heb ik ervoor gekozen mijn gedachtenspinsels op papier te zetten. Ben benieuwd welke keuzes u zou maken.