Door op 15 september 2015

Welkom, ook in Best!

Kent u iemand die voor zijn plezier huis, haard en familie achterlaat om het vege lijf te redden? Ik niet. Dagelijks zien, horen en lezen we over een immense stroom vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan, Irak en Somalië die ternauwernood, letterlijk en figuurlijk, een veilige haven hebben weten te bereiken. Mensonterende taferelen op paradijselijke Griekse stranden, hermetisch gesloten landsgrenzen in het overwegend rijke Europa en overvolle treinen die in niemandsland worden stilgezet. Zo krijgt Europa plotseling een heel ander gezicht. Of moet ik zeggen “Fort Europa”. Veel vluchtelingen redden het helemaal niet en verdrinken op volle zee. Niet enkelen, maar vaak honderden of zelfs duizenden op één dag. Dat zijn geen abstracte getallen, maar mensen. Zoals u en ik.

De nood onder vluchtelingen is enorm, maar zal de komende tijd nog groter worden. Die nood kunnen en moeten we samen opvangen. Ook in Best. Het Kabinet heeft maandag 7 september besloten om 7.000 extra vluchtelingen op te vangen. Niet te verwarren met zogenaamde statushouders. Over gezinnen hoor ik zelden iemand. Inmiddels begrijp ik waarom. De meeste gezinnen zijn helemaal niet meer compleet. Een levenloos kind ligt op zijn buik in de branding en staat voor altijd op ons netvlies gebrand.

Overal in ons land ontstaan inmiddels spontane initiatieven om vluchtelingen te helpen. Van het vinden van geschikte woonruimte of opvang tot het inzamelen van kleding. Dat is niet alleen een taak van de daarvoor aangewezen instanties en de politiek, maar naar mijn stellige overtuiging van ons allemaal. De maatschappij, dat zijn wij! Het is relatief makkelijk om naar anderen te verwijzen en spreekwoordelijk beren op de weg te zien. Centraal staat het zoeken naar kansen en het vinden van passende oplossingen.

Op zondag 20 september aanstaande vindt de jaarlijkse sociale markt plaats. Bij uitstek een gelegenheid om verder te inventariseren op welke manier we in Best vluchtelingen kunnen opvangen en helpen. Daarom is onze stand dit jaar helemaal aan dit onderwerp gewijd. Kom langs, help de vluchtelingen in nood en maak kennis met een aantal culinaire verrassingen uit onder meer Syrië.

Laten we niet proberen om alle mogelijke excuses te bedenken waarom uitgerekend wij geen vluchtelingen kunnen huisvesten. Laten we als Bestse gemeenschap de handen snel ineenslaan. We kunnen allemaal op onze eigen manier en naar vermogen een steentje bijdragen om het leed van de veelal getraumatiseerde vluchtelingen te verlichten. Bij ons staat inmiddels een doos met knuffels klaar. Hopelijk kunnen we die snel een nieuw leven geven. Daarna op zoek naar geschikte winterkleren. Samen sterk en aan de slag. Daarin heb ik alle vertrouwen. Welkom, ook in Best!

Rimbaud Lapperre
PvdA-Best