Door op 7 februari 2015

Crowd healing voor de mol?

Daar sta je dan. Zo majestueus en soeverein. Grote voorpoten en parmantige staart. Maar, toch ook wel een beetje in je brons gekleurde onderhemd. Er zitten scheuren in. In de winter vast geen pretje. Voor je het weet komen er kieren bij en worden je scheuren nog groter. Dan eindigt een lichte verkoudheid in een zware longontsteking. En dat eindeloze trillen. Telkens als er weer een (goederen)trein onder je graafpoten voorbij dendert. Daar word je vast ook niet sterker van. Beste mol, hoe moet het nu verder met je http://tinyurl.com/VragenMol?

Waarschijnlijk ben je een uniek geval. Gewoon de enige. In Best noemen we dat een “monopolist”. Maar dat is geen garantie voor spoedig herstel. Inmiddels heeft zelfs de landelijke pers aandacht voor je gecompliceerde ziektebeeld. Naar verluidt zit het niet goed met je interne gestel. Niet alle botten en organen zitten op de juiste plek. En dat is geen plus om fier en fit oud te worden op het tunneldak. Waar ligt de oorzaak van je ziektebeeld? Misschien ligt het aan je geboortegrond, je lange wereldreis, ben je net te veel en te vaak door elkaar gehusseld. Daardoor zit je nu letterlijk en figuurlijk niet goed in je vel. Zeg maar gerust: gehavend! Herstel vraagt waarschijnlijk om de juiste diagnose en daarna een zorgvuldig revalidatieplan. Als het tenminste zo ver komt en je niet wordt afgeschreven. Dat zou wat zijn zeg.

Wat kunnen we nu het beste voor je doen. En wat kunnen we het beste met je doen? Toch de kern waar het om draait. Nog niet alle antwoorden zijn er. De mollendokters in Best en daar buiten denken al na over verschillende behandelplannen voor je gehavende gestel. Een hele nieuw jasje of toch weer een heuse huidtransplantatie? Toen ik je deze week eens van heel dichtbij bekeek, leek dat laatste een haast onmogelijke optie. Was je maar van elastiek. Dan kon je meer bewegen. Ook leuk voor alle voorbijgangers. Een dynamische mol. Over creatieve ideeën in het nieuwe Bestse cultuurlandschap gesproken. Want naast patiënt ben je ook een stukje cultuur. Of dan toch maar opvullen met schuim of een vergelijkbaar medicijn? Licht van gewicht, duurzaam en via een gaatje in je hoofd betrekkelijk eenvoudig toe te dienen. Deze week hoorde ik van diverse Bestenaren nog meer heilzame therapieën. Iets met reïncarnatie. Kan het creatiever? Reïncarnatie van een eigenlijk nog nieuw cultureel erfstuk!

Als de mollendokters er samen niet uitkomen, dan bestaat er natuurlijk altijd de mogelijkheid om (medisch) advies in te winnen. Niet alleen bij collega mollendokters, maar ook bij betrokken en creatieve inwoners van Best. En natuurlijk vrienden van de mol. Maar dan moet je wel goed om je heen kijken mol, al is dat voor jou natuurlijk een probleem. Jij tast dan meestal in het duister. Daarom proberen we je wat te helpen. Voor diegenen die leuke, creatieve of duurzame ideeën hebben om je te repareren, te herstellen of op andere wijze te helpen is er de mogelijkheid om te reageren. Dan is er de mogelijkheid om uw mening te laten horen en om kennis en ideeën te delen. Misschien ontstaat dan wel een gezonde vorm van crowd healing.

Mogelijk ligt daar de sleutel voor een verantwoorde mollentherapie of zelfs volledig herstel. Crowd healing als aanvulling op de reguliere geneeskunde. Geïnteresseerd, betrokken en creatief? Ga naar http://tinyurl.com/VragenMol.

PvdA Best

Rimbaud Lapperre